Ha tau ka apa ayam pansuh ni? alaa ayam yang masak dalam buluh tu. Macam lemang, tapi lemang tu pulut, pansuh ini ayam. Selalunya ayam pansuh ni ada kat Sarawak, kat Perlis ni la kedai pertama aku rasa yang jual ayam pansuh. Aku dapat tau pasal ayam pansuh ni dari Group Facebook "Republic of Anak Perlis (RoAP). Depa dok layuq makanan kat kita bulan-bulan posa ni, awat tak terliuq

Aku pun, dengan rasa ingin cuba, maka pi la cari di lokasi yang dinyatakan. Tak jauh sangat dari rumah aku. Kedai ni kat Behor Temak. Kalau dari Seriab, terus ja sampai jumpa trafic light selepas fly over. Dah jumpa, pastu, buat U-turn kat trafic light tu. Kedai ni belah kanan. Nama kedai ni "Steamboat and Sizzling"

Ni la rupa ayam pansuh tu, ni aku dah keluarkan dari buluh dia dah. Banyak jugak la ayam dalam buluh tu. Kuah tu 100% air ayam tu sendiri, kira macam stok ayam asli punya. Dalam tu ada pucuk ubi. Rasa ayam pansuh ni masin-masin sikit. Yang penting bau wangi buluh dengan serai. Fuuhh... terbaik. Ayam ni sangat lembut, walaupun kat bahagian isi (dada). Aku yang tak berapa nak makan bahagian dada pun tetiba boleh makan. Ha nampak dak kelembutan ayam ni. Makcik ni habeh dia buang segala lemak-lemak dan kulit ayam tu (jarang nak jumpa kedai yang buang kulit ayam). Mula-mula aku pi tengok tak da orang, Syok ar ingat kita paling awai, pi tanya tengok makcik kedai kata
Ada booking dak?

- Menu: Ayam Pansuh
- Harga: 1 buluh, RM10
- Lokasi: Steamboat and Sizzling, Behor Temak, Perlis
- Rate: 4/5
- Komen: Terbaik.
Nota Kaki: Menu steamboat and Sizzling ni aku tak pernah cuba la lagi. Nanti bila free kita try sizzling pulak no.
Pesanan: Tak dak feel la kalau ceta pasai perlis guna bahasa baku. hehehe... Faham kot no bahasa Perlis.

Kalau suka, Jangan Malu-malu nak Follow
No comments:
Post a Comment